Több éve folyamatosan nyugdíj érdekességek látnak napvilágot: például Karsai Zita táncművész, aki korábban a TV2 Megatánc című műsorában volt érdekelt, a nyugdíjjal kapcsolatban nyilatkozott. Elmondása szerint nagyon örömteli, hogy Németországban dolgozik, mert így legalább megkeres annyi pénzt, hogy félre tudjon tenni a nyugdíjas éveire. Ez arra inspirált, hogy kicsit körülnézzünk a hírességek háza táján, és megnézzük vajon ők milyen nyugdíjas kort élnek.

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

A nyugdíj jelenleg elsősorban már nem kor, hanem pénz kérdése. Ez egyben azt is jelenti, hogy még idejében el kell kezdeni felhalmozni azt a tőkét, amely biztosítja számunkra az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas éveket.

Az interneten található nyugdíjkalkulátorok segítségével Ön is könnyedén kiszámolhatja, hogy a jelenlegi feltételek mellett nagyjából mekkora állami nyugdíjra lesz jogosult. Az átlag nyugdíj jelenleg 120 ezer forint körül mozog, bár van, aki majdnem 900 ezer forintra jogosult. Viszont 28.500 forintnál kevesebbet senki sem kaphat, hiszen ez a hivatalos minimális nyugdíj.

Statisztikailag nagyjából a keresetük 77%-át kapják meg a nyugdíjasok, de ez a szám folyamatosan csökken. (Várhatóan ez a szám tovább fog csökkenni, nem kizárt, hogy egészen a nyugdíjminimumig.)

Mekkora nyugdíjat kapnak a hírességek?

A teljesség igénye nélkül (korábbi hírekből táplálkozva) nézzük meg, hogy pár híresség milyen hivatalos nyugdíjat kap.

Itt van rögtön Demjén Ferenc zenész (művésznevén Rózsi), aki 48.500 forint állami nyugdíjat kap. Bár minden fellépésük után bizonyos százalékot levontak tőlük nyugdíjjárulék címen, úgy néz ki ez sem volt elég, ahhoz hogy a jelenlegi férfi átlagnyugdíj (131 ezer forint) felét megkapja a neves művész. Természetesen azért súlyos anyagi gondokkal nem küzd, hiszen jelenleg is turnézik Demjén Ferenc.

Zalatnay Sarolta (ismertebb nevén Cini) is elárulta, hogy szerencsésnek érzi magát, hiszen még mindig hívják őt fellépni, amire nagy szüksége is van, hiszen a havi 56 ezer forint állami nyugdíjból elég bajosan tudna megélni, és a lányát nevelni.

Csala Zsuzsa elmondása szerint 50 évig volt állami alkalmazásban, és a nyugdíja „picit több, mint a nevetséges szint”. Ő úgy tud megélni, hogy eladta a budai házát, amit 7 éven keresztül épített.

Aradszky László 48 ezer forint nyugdíjat kap, míg Nagy Feró 42.600 forintra és ezt a sort még lehetne folytatni.

Ahogy ebből a felsorolásból is látszik, a jelenlegi nyugdíj rendszer nem tesz különbséget híres emberek, és nem híresek között, egyformán bajban lehetünk, amennyiben nem kezdjük el felépíteni a saját nyugdíj-kiegészítésünket.

Mit jelentenek ezek a számok számunkra?

Valószínűleg a fent felsoroltak között is akad olyan ember, aki nem mindig a teljes jövedelme alapján adózott, de ez jelen helyzetben lényegtelen. Szembe kell nézni a szomorú ténnyel, hogy az állam nem fog tudni akkora nyugdíjat biztosítani számunkra, amiből rendes életszínvonalon meg tudunk élni.

Hiába a magas kereset, hogyha nem eszerint adózunk, és arról sem szabad elfelejtkezni, hogy Magyarországon rengetegen vannak, akik a minimálbérre vannak bejelentve, vagy csak kicsivel magasabb összegre. Ők biztosan nem számíthatnak magasabb nyugdíjra, mint a fent említett hírességek.

A mondás szerint „jobb félni, mint megijedni”, érdemes már most elkezdeni egy nyugdíj megtakarítást, mintsem a folyósításkor nagyon kellemetlenül meglepődni. Szerencsére számos olyan nyugdíj megtakarítás közül tudunk választani, amellyel csökkenteni tudjuk, vagy teljesen el tudjuk tűntetni a nyugdíjhiányunkat.

Több lehetőség áll előttünk

Mivel az állam is tisztában van a jelenlegi rendszer hibáival, és hiányosságaival, ezért 2015-ben 3 különböző SZJA kedvezménnyel támogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatunk.

A legrégebb óta elérhető az önkéntes nyugdíjpénztár (1998), amelyre a befizetéseink után évente 20%, legfeljebb 150 ezer forint adókedvezmény jár. Fontos tudni, hogy csak a saját befizetések után, tehát ha a munkáltatónk fizeti nekünk a tagdíjakat (pl. cafeteria), akkor nem élhetünk az adókedvezménnyel.

A következő államilag támogatott nyugdíj megtakarítás a nyugdíj előtakarékossági számla (2006), röviden NYESZ. Az állami támogatás mértéke itt is 20%, de legfeljebb 100 ezer forint, amennyiben 2020-ig nyugdíjba vonulunk, akkor ez a szám felszökhet egészen 130 ezer forintig is. Ez egy olyan értékpapírszámla, ahol mi magunk döntünk róla, hogy milyen állampapírba, kötvénybe, részvénybe fektetünk, sőt mi magunk is intézzük, így nem árt némi szakmai tapasztalat.

A harmadik lehetőség a megfelelő nyugdíj kiépítésére pedig a 2014.01.01 óta választható nyugdíjbiztosítás. Erre a megtakarításra 20%-os, évente maximum 130 ezer forintos adójóváírás jár. A korábbról is ismert befektetéses életbiztosítások ezen megtakarítások alapjai, de ez térít rokkantság, nyugdíjba vonulás, (jelenleg) 65 kor elérése, és halál esetén is.

Az, hogy melyiket érdemes választani nagymértékben függ a korunktól, a megtakarítási szokásainktól, illetve elvárásainktól, ezért érdemes lehet egy független szakértő segítségét igénybe venni. Jelenleg olyan korban élünk, ahol a nyugdíj megtakarítás nem egy lehetőség, hanem az egyetlen lehetőség, és ezt a híresebb emberek is tudják, hiszen a táncművész Karsai Zita is jelenlegi keresete egy részét nyugdíj megtakarításra fordítja.